Als u de basisprincipes van het interieurontwerp kent, kunt u elke ruimte transformeren om er fantastisch uit te zien. Je weet hoe het voelt als je een goed ontworpen kamer binnenloopt.

Balans

In ontwerp zorgt balans voor een gevoel van evenwicht. Het draait allemaal om het egaliseren of benaderen van het visuele gewicht van objecten.

Symmetrisch of formeel: traditionele of formele ruimtes vragen om symmetrisch evenwicht waarbij de ruimte gelijk verdeeld is in twee zijden die elkaar weerspiegelen.

Asymmetrisch of informeel: de visuele gewichten van lijnen, kleuren, vormen en texturen zijn gebalanceerd zonder exacte duplicatie.

Radiale balans wordt bereikt wanneer er een centraal brandpunt is met andere elementen die eromheen of eromheen stralen.

Ritme

Net als bij muziek draait het bij ritme bij het ontwerpen om het creëren van patronen van herhaling en contrast om visuele interesse te creëren. U kunt dit bereiken door dezelfde kleur of vorm met verschillende intervallen te gebruiken.

Harmonie

Harmonie ontstaat wanneer alle elementen samenwerken om een ​​uniform bericht te creëren.

Nadruk

Een kamer waar alles even belangrijk wordt, lijkt verspreid of saai. Je hebt een anker nodig. Architecturale ruimtes hebben vaak bezienswaardigheden zoals een open haard of een raam met een prachtig uitzicht.

Aandeel en schaal

Verhouding is de verhouding tussen de grootte van het ene onderdeel en het andere, en de schaal is hoe de grootte van het ene object zich verhoudt tot een ander of tot de ruimte waarin het is geplaatst. Zo zal een grote overvolle doorsnede in een kleine kamer niet op schaal zijn.