Ze maken de hele inrichting af, maken de kamers groter en zorgen voor gezelligheid in huis: Gordijnen en raamdecoratie. Maar om al deze wonderen te kunnen verrichten, moeten interieurfans zich een belangrijke vraag stellen: Hoe plaats je raamdecoratie op de juiste manier? Het spreekt voor zich, zou je denken, maar je ziet  helaas zelden gordijnen die perfect geplaatst zijn. In hoeverre is bijvoorbeeld de lengte van de gordijnstoffen en de afstand tot het raam van invloed op het uiterlijk van de ruimte? Overigens gelden de volgende regels voor zowel de gordijnen als vitrage. Het enige verschil is dat de vitrage van transparant materiaal is gemaakt, terwijl de gordijnen ondoorzichtig zijn. Dus pak een meetlint en kijk hoe je de volgende tips in je huis kunt toepassen.

Gordijnroede correct bevestigd?

Om de ruimte groter te laten lijken met de nieuwe gordijnen, is de juiste plaatsing van de roede van cruciaal belang. Deze mag in geen geval direct boven het kozijn worden geïnstalleerd. Hierdoor ontstaat al snel de indruk dat het plafond lager is dan het eigenlijk is. Dit vernauwt op zijn beurt de hele woonruimte visueel. In plaats daarvan wordt de roede ongeveer tien tot 20 centimeter boven het raam bevestigd.

Om de ruimte niet alleen in de hoogte maar ook in de breedte op te rekken, mag de gordijnroede ook niet te kort zijn. Je kunt eenvoudig controleren of je al de juiste lengte hebt gekozen: Als bij openstaande gordijnen een deel van het raam nog bedekt is, is de balk zeker niet lang genoeg. Idealiter zou het mogelijk moeten zijn om de gordijnen zo ver te openen dat ze het kozijn omringen. Alleen zo kan het invallende licht de kamer ongehinderd belichten.

Raamdecoratie meten! Meten en stylen eenvoudig gemaakt

Gordijnen en raamdecoratie hebben door hun kleur, patroon en stofstructuur een belangrijke invloed op het totaalbeeld van de woning. De lengte is ook bepalend voor het ruimtelijk effect. Als ze te kort zijn, ziet de kamer er kleiner uit dan hij is. Het is aan te bevelen dat de gordijnen tot de grond hangen. Op deze manier komt de hele ruimte in een beter daglicht te staan en wordt het groter. Voor degenen die een voorkeur hebben voor een romantische uitstraling, kan het zelfs iets langer laten hangen. Als de stof een beetje op de vloer ligt, wint het ruimteontwerp aan speelsheid en krijgt het een licht dromerig karakter. De regel hier is: Doe wat je wilt en pas de algehele inrichting van je huis aan!